Wat een zomer

Mensen, mensen wat een zomer hebben we achter de rug. Het was zo warm en droog dat Eric in zijn blog verzuchtte: “Tuinieren is niet leuk meer”. Ook ik liep elke dag met een grote gieter door de tuin en oogstte bergen bietjes en courgettes; voor mijn doen dan. Iemand met een grote moestuin zou dit peanuts noemen. Maar voor mij was het een geweldig tuinjaar. Ik oogstte al 5 komkommers van de komkommerplant. Eén komkommer heb ik in schijfjes ingelegd in potjes. Ik kon al vroeg tomaten eten en ze staan er nog steeds goed bij.

De dahlia’s bloeien al vanaf eind juli al en de tithonia die ik gekregen had deed het ook wonderwel. Tithonia wordt ook wel Mexicaanse zonnebloem genoemd en moet veel zon hebben (foto links). In de voortuin bloeide de hibiscus als nooit tevoren.

Toen kwam de regen

Toen in augustus de regen kwam, zullen veel mensen die met gejuich begroet hebben. Ik zag het met gemengde gevoelens: het werd weer bussiness-as-usual. Een kolonne slakken rukte op uit hun schuilplaats en marcheerde de tuin in. Al snel ontdekten ze het rijtje Chinese koolplantjes. Er bleef niet veel van over, ondanks de vergruisde eierschalen die ik eromheen gestrooid had. Ik moest denken aan “Maartens moestuin”, de serie die de VPRO deze zomer maar weer eens in de herhaling uitzond. Ergens zegt hij (Maarten ’t Hart) dat hij een extra rijtje Chinese kool plant voor de slakken, want ze zijn er dol op en dan eten ze geen andere koolplanten. Nog steeds vang ik elke dag wel een paar grote naaktslakken. In de courgettes en pompoenen verscheen meeldauw. Gauw de aangetaste bladeren weggeknipt. En ook nogal bijzonder: in de voortuin komt het groene loof van de blauwe druifjes royaal boven de grond.

Vakantietijd

Een aantal bloggers bleef dapper de hele zomer door nieuwe berichten posten. Vera met jaloersmakende wandelingen en Jeannine ging rennen en hield ons op de hoogte van haar vorderingen. Op mijn blog had ik tot mijn verrassing nog steeds behoorlijk wat bezoekers. Op 4 augustus was alweer de tweede “verjaardag” van Stiensbuitenblog.

Mijn vakantie duurde vier weken en laveerde tussen ziekenhuisafspraken, werklui, bezoek aan mijn moeder en af en toe wat leuks. Ik heb veel gelezen. Eén boek wil ik noemen: “Over oude wegen” van Mathijs Deen. Een boek over lange doorgaande routes in Europa. Over een grote trek uit 800.000 v Chr. die eindigde in Engeland, een bedevaart vanuit Groenland naar Rome, een veldtocht van Napoleon naar Smolensk en een autorace dwars door Frankrijk. Verhalen gebaseerd op bestaande routes en bestaande gebeurtenissen.

Door de warmte had ik minder energie om er op uit te gaan Maar toch: Ik ging naar museum Twente voor schilderijen van Paula Modersohn, zag de landschappen van Sean Scully in De Pont, ging naar museum Voorlinden, waar de tuin er verdord bijlag, en Japanse foto’s kijken in Amsterdam. Ik ging fietsen in de Achterhoek, waarbij ik een gekneusde rib opliep, en zag in Kasteel Ruurlo de schilderijen van Carel Willink en de extravagante jurken van Mathilde Willink (ontwerpen van Fong Leng). Ik zag de tuin van Piet Oudolf en wandelde over landgoed Hackfort. Ik hoorde mooie concerten bij het Festival Oude Muziek in Utrecht. Sommigen activiteiten kwamen terug in een blog.

Meteorologische herfst

Nu is alweer de meteorologische herfst aangebroken met regen en onweersbuien. De nachten zijn kouder geworden en dat merk je. Aan de courgettes bijvoorbeeld, die groeien nu erg langzaam. De hibiscus in de voortuin staat nog vol knoppen, maar bloeit nauwelijks meer. Ik hoop nog steeds op een paar mooie warme septemberweken. Maar de herfst nadert onmiskenbaar, ik zag al paddenstoelen en spinnenwebben. En ach de herfst heeft ook zijn mooie kanten. Maar deze zomer zal ik niet gauw vergeten.

 

 

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Wat een zomer

  1. Met zo’n moestuin heb je in ieder geval genoeg groenten. Maak je ze ook in of is het gewoon dooreten en uitdelen? Je bent in ieder geval wel lekker bezig geweest deze zomer, begrijp ik. Leuk om te lezen.
    Fijn weekend gewenst! Groet, Paulien

    Like

  2. Met mijn rib gaat het goed: ik kan weer niezen en lachen gaat ook alweer pijnloos. Ik heb een kleine tuin. Ik maak natuurlijk wel jam, chutney en soms ook wel pesto. Maar het meeste eet ik toch gewoon op of ik geef wat weg.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.