Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Oost-Indische kers (Tropaeolum majus) is een rankende, soms ook klimmende eenjarige. Zelfs nu nog zorgen de vrolijk gekleurde bloemen voor kleur in de tuin. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt de plant uit Midden Amerika. Waarschijnlijk is “kers”  afgeleid van de Engelse naam Cress of het Duitse Kresse.

De Oost-Indische kers stelt weinig eisen aan de grond en doet het goed in zon en schaduw. Deze zomer had de plant het door de droogte wat moeilijk, maar door het vochtige weer leeft ze nu helemaal op. Er zijn verschillende soorten, allemaal met dezelfde helder oranje of gele bloemen, soms rood. Hoewel eenjarig, hoef je toch maar één keer te zaaien. De plantjes overleven de eerste nachtvorst niet, de zaden wel. Elk voorjaar sta ik weer handenvol plantjes uit te trekken, die dan lekker in een omelet of in een groen voorjaarssoepje kunnen.

Nuttig in de moestuin

Je kunt Oost-Indische kers gewoon voor de sier in de tuin zaaien. Maar het plantje heeft meer kwaliteiten. Tussen de koolplanten zorgt ze door geur en kleur voor verwarring bij het koolwitje:”Staat hier nou kool of niet?” Voor alle zekerheid legt ze dan haar eitjes op het blad van de Oost-Indische kers.

Oost-Indische kers houdt luizen weg bij planten in haar buurt. Draai eens een blaadje om en vaak zie je dan de luizen rond het steeltje zetten. Toch lijkt de plant daar zelf niet onder te lijden.

Alles is eetbaar

De blaadjes: de eerste jonge blaadjes kunnen in de soep, in een omelet of je maakt er pesto van. Fijngesneden grote bladeren geven een salade een pittige, peperige smaak. Let wel even op eventuele luizen op de achterkant.

De bloemen: een handvol gestrooid over de salade of de pasta maken je gerecht af.

De zaden: de mooi ronde zaden kunnen worden ingelegd als kappertjes. Neem hiervoor zaden die nog lichtgroen en zacht zijn. Was ze en zet ze een nacht in koud water met zout. Leg ze daarna in azijn, gekruid met dragon, zwarte peperkorrels, kruidnagels en laurierblad en breng het geheel aan de kook. Als de zaden dan nog hard zijn, laat je ze wat langer koken. Maar ze moeten wel heel blijven. Doe ze met de kruidenazijn over in potjes en laat tenminste drie maanden staan voor gebruik.

Als alles uit de moestuin wel zo’n beetje is geoogst, laat ik de Oost-Indische kers de tuin overnemen. Tot de eerste nachtvorst heb ik dan een tapijt van groene blaadjes en oranje/gele bloemetjes. Bijna is het weer zover.

 

 

 

Een gedachte over “Oost-Indische kers (Tropaeolum majus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.