Het Alhambra, strategisch spel van licht en donker

Vorige week was ik in het Alhambra in Granada. Ik heb geaarzeld om er een blog over te maken. Want er zijn boeken vol geschreven over de geschiedenis, over de verschillende bouwstijlen, over de heersers die er woonden enz. enz. Daar valt niks meer aan toe te voegen. Bovendien, als je het over de vroege Arabische (Moorse) geschiedenis van Spanje hebt, vallen er al gauw woorden die nu een heel andere betekenis hebben gekregen. Het Kalifaat van Cordoba bijvoorbeeld. Toch, het blijft een feit dat in het jaar 750 wat we nu kennen als Spanje tot aan de Pyreneeën onder Arabisch bestuur stond en dat dat een hoogstaande cultuur was.

Verzameling paleizen gebouwd vanaf 1232

Het Alhambra is een verzameling gebouwen in oosterse (moorse) stijl, vooral paleizen, aan de rand van Granada. Men begon met de bouw in 1232, toen de invloed van de machthebbers (Nazrieden) al afbrokkelde. Na de val van Granada in 1492 kwam er ook nog een Renaissance paleis bij voor Karel V, dat naast de andere gebouwen behoorlijk lomp oogt. Hij heeft er nooit gewoond. In later eeuwen raakte het Alhambra totaal in verval. Totdat in 1828 de Amerikaan Washington Irving er een tijdje logeerde en zijn boek “Tales of the Alhambra” schreef. Dit bracht het toerisme naar het Alhambra op gang.

Spel van licht en donker

Heb vooral geen romantische ideeën bij de opzet van de gebouwen: het hoofddoel was imponeren. Daarvoor werd slim gebruik gemaakt van licht en donker. De bezoeker kwam vanuit het daglicht binnen via een donkere gang. In de ontvangstzaal zat de heerser met de rug naar het raam, waardoor je zijn gezicht nauwelijks zag. De gast was dus steeds in het nadeel. Het is nog steeds bijzonder om te zien hoe knap er gebruik gemaakt is van licht en donker.

Tegels en gips

De versieringen van de paleizen waren uitbundig en kleurrijk, bedoeld om indruk te maken. Daar is nu weinig van terug te zien omdat veel kleur op de gipsen versieringen verbleekt of verdwenen is. Dat geeft een ingetogen sfeer, maar het was oorspronkelijk veel uitbundiger! De gekleurde tegels zijn nog wel goed te zien. Het schijnt dat Escher een aantal keer het Alhambra heeft bezocht en geïnspireerd werd door de tegelmotieven. Veel versieringen zijn in de vorm van teksten uit de koran.

De tuinen

Er zijn een paar binnentuinen, met o.a. sinaasappelbomen. De sinaasappels waren (en zijn) niet voor consumptie, maar voor de sier. Vooral in het voorjaar geurde de tuin heerlijk naar de sinaasappelbloesem. Het is een ander soort dan de eetbare, het verschil zit (behalve in de smaak) in de bladvorm. Verder is er altijd water: een vijver of een fontein. De tuinen zagen er niet bijzonder goed onderhouden uit.

Het grootste tuinencomplex ligt buiten de gebouwen: het Generalife. Een verbastering van de Arabische naam die “paradijs van God” kan betekenen. Dit was het buitenverblijf van de sultan, door het gebruik van water en bomen was het er koeler.

Je kon er beschut wandelen. Er is een verhaal over een van de vrouwen van de sultan die in de tuin betrapt werd met een minnaar. De arme man werd met zijn familie uitgenodigd voor een etentje ten paleize. Hoe kon je weigeren? Ze werden allemaal vermoord.

Zo wandel je door een bitterzoet paradijs.

De tuinen zijn in de loop der jaren uitgebreid, veranderd en aangepast en worden goed onderhouden. Er is een moestuin, ik zag nog asperges, snijbiet en kruiden. Er zijn rozenperken, hier en daar bloeide er nog een roos. Langs paden met bloemen kwam je in tuinen met heggen en rozenbogen.

Het is november en ook al waren we in Spanje, toch was veel al uitgebloeid. Hier nog wat bloei in de borders langs de paden.

Tot zover mijn hoogstpersoonlijke impressie van mijn bezoek aan het Alhambra in een regenachtig Granada.

Een volgende keer nog meer Spaanse natuur.

Een gedachte over “Het Alhambra, strategisch spel van licht en donker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.