Groot Hoefblad (Petasites hybridus)

Groot Hoefblad (Petasites hybridus) is vooral te herkennen aan de enorm grote bladeren, zeker zo groot als rabarberblad. Maar voordat het blad te voorschijn komt, verschijnen eerst in maart de paars-roze bloemen. Die zijn nu volop te zien. Al zag ik ook al het begin van de bladeren en dat is ongeveer een maand “te vroeg”. Volgens de boekjes komen de bladeren pas in april. Het is geen zeldzame plant. Je vindt hem op allerlei plekken op voedselrijke grond, als het maar nat is: langs dijken, grachten, sloten enz. enz.

Verspreiding 

De bloemen van Groot Hoefblad zijn tweehuizig. Dat wil zeggen dat er planten zijn met alleen mannelijke bloemen en planten met alleen vrouwelijke. Voor de bestuiving is dat niet zo handig: insecten moeten soms een flinke afstand overbruggen om het stuifmeel over te brengen van de een naar de ander. Misschien is het daarom dat Groot Hoefblad nog een troef achter de hand heeft: de wortelstok. De plant verspreidt zich vooral via zijn wortelstok.

Al lijkt de plant ’s winters helemaal afgestorven, onder de grond leeft hij nog. Zodra het warmer wordt in het voorjaar, loopt de wortelstok uit en verbreidt hij zich verder. Die wortelstok maakt dat hij vaak wordt gezien als een onuitroeibaar onkruid. Toch kun je de plant ook kopen om in de tuin te zetten. Ik vond op internet een paar kwekers die hem te koop aanbieden. Maar waarom je hem zou kopen? Ik heb geen idee. Net zo makkelijk spit je een stukje wortelstok uit de berm. Voor een grote tuin is het vast leuk, maar pas op. Je komt er niet zo maar meer vanaf; integendeel, als het vochtig genoeg is in je tuin, dan dijt hij lekker uit.

Geneeskrachtig?

Groot Hoefblad is te koop in voedingssupplementen. Een extract uit de wortels zou helpen tegen migraine. Zoals eigenlijk met alles uit de natuur, geldt ook hiervoor dat je er voorzichtig mee moet zijn. Veel planten die geneeskrachtig zijn, zijn ook giftig. Denk maar aan Digitalis (vingerhoedskruid). Het is altijd af te raden om zelf te gaan experimenteren met de plant of zijn wortels.

Een klein zusje?

Er is ook Klein Hoefblad (Tussilago farfara). Anders dan je zou denken is dit geen kleine uitvoering. Het is een totaal andere plant, met heldergele buisbloempjes zoals de paardenbloem. Daarover misschien nog eens een andere keer.

 

 

 

4 gedachten over “Groot Hoefblad (Petasites hybridus)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.