Zwanenbloem (Butomus umbellatus)

Tijdens een fietstocht deze week zag ik ze weer staan: zwanenbloemen (Butomus umbellatus). Ze stonden langs de slootkant. De zwanenbloem is een moerasplant. Hij wil met de voeten in het water staan.

Als je ze een keer hebt gezien dan herken je ze meteen. Het is een opvallende bloem op een lange stengel met een scherm van roze bloemetjes. De zwanenbloem lijkt nergens op, hij is nl. de enige in zijn plantenfamilie.

Dat je ze nu regelmatig tegen komt onderweg, is best bijzonder. In een flora uit 1971 lees ik nog dat ze “veelvuldig voorkomen in voedselrijk water, langs rivieren en plassen”. Maar de zwanenbloem werd zeldzaam. In 2012 werd de zwanenbloem op de “rode lijst” van bedreigde planten gezet. In 2017 is deze lijst herzien en sindsdien staat hij er niet meer op. Nu kun je ze dus onderweg “gewoon” langs de slootkant zien staan.

Ik vraag me wel af hoe hij zich zal houden op de lange termijn, als de droogte die we de laatste jaren meemaken zich voortzet.

En de naam?

Ik dacht altijd dat ze iets met zwanen te maken hadden. Waterplant en watervogel, zoiets. Dat is maar ten dele waar. De stampers van de bloemetjes op het scherm lijken stuk voor stuk op kleine zwaantjes. Ik vind het vergezocht. Maar dit schijnt toch echt de verklaring van de naam te zijn. Waarschijnlijk zie je dat alleen door een goed vergrootglas.

3 gedachten over “Zwanenbloem (Butomus umbellatus)

    1. He Jeanine, dat is lang geleden! Dan moet je op de Drentse veengrond zijn, denk ik zo. Dan heb je vast wel kans om hem tegen te komen, Groetjes, Stien

      Like

  1. Ik heb hem inderdaad wel eens gezien. Misschien heeft het ook met helder en schoon water te maken hoe vaak hij voorkomt? Ik ga er eens extra op letten. Hij wordt ook verkocht in tuincentra als vijverplant. Soms helpt dat om de verspreiding weer op gang te brengen, al is het dan natuurlijk wel een gecultiveerde soort….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.