Een pannenkoekendorp en het blauwste blauw

Pannenkoekendorp

Afgelopen woensdag fietste ik naar Lage Vuursche. Heen via Soest, terug via Den Dolder. Lage Vuursche is een aardig dorp, wel een beetje aangeharkt en tuttig, met “Hans-en-Grietje-huisjes” noem ik ze. En kasteel Drakensteyn natuurlijk, waar prinses Beatrix woont. Maar daarvan zie je alleen het hoge hek.

Wie Lage Vuursche zegt, zegt pannenkoeken. Eigenlijk is het dorp één straat met vooral pannenkoekenrestaurants. Voor de vorm staan er ook nog een paar broodjes en salade op de kaart, maar daar gaat het niet om. In het weekend is het er meestal te druk. Dan mijd ik het dorp en de bossen eromheen. Ook op deze doordeweekse bewolkte dag waren er nog best wat mensen. Nou ben ik toevallig dol op pannenkoeken. En zo zat ik even later op een terras met een pannenkoek. Even leek het leven weer normaal en ik voelde me belachelijk blij.

Zo blauw….

Heb ik nog wat anders gezien dan een pannenkoek? Ja! Onderweg langs het fietspad bij Den Dolder zag ik deze Echium vulgare; ook wel slangenkruid genoemd. Slangenkruid kreeg zijn naam omdat de bloemen lijken op een geopende slangenbek. Er steekt als het ware een gespleten tong uit. De plant werd eeuwenlang gebruikt tegen slangenbeten. Ik weet niet wat er het eerst was: dat de plant hielp tegen slangenbeten en daarom zijn naam kreeg. Of dat men hem tegen slangenbeten ging gebruiken omdat de bloemetjes op een slangenbek lijken.

Je vindt ze op zandgrond, in de duinen vooral, maar ook op andere plaatsen als de grond maar zanderig genoeg is. De bloemen zijn onwaarschijnlijk blauw, zo blauw zie je zelden in de natuur. Ongeveer zo blauw als korenbloemen, maar die kom je ook nauwelijks nog tegen onderweg.

5 gedachten over “Een pannenkoekendorp en het blauwste blauw

  1. Dag Stien, ik probeer slangenkruid in mijn bloemenweide te introduceren. Al twee maal heb ik zaad gestrooid, maar tot nu toe zonder resultaat. Terwijl in mijn omgeving de bermen er mee vol staan. Ik denk dat ik beter een kleine plant opgraaf en in mijn wei plant. Want zo’n kleur blauw komt inderdaad maar weinig voor in wildbloemmengsels.
    Ik heb overigens wel iets staan dat absoluut verwant lijkt aan Echium vulgare, blauw bloeit (maar minder intens) en verspreid, in plaats van in aren.

    Geliked door 1 persoon

  2. Misschien is het ossentong, dat jij hebt staan? Dat lijkt er wel wat op, maar de bloemetjes staan anders aan de steel en de kleur is donkerder, meer indigo.
    Een plantje uit de berm graven kan best. Het is geen beschermde plant. Zo ben ik bv aan havikskruid gekomen, uit de berm gehaald. Het eerste jaar overleefde hij het avontuur maar net, nu staat het vrolijk te bloeien.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.