Stoepplantjes en muurflora

Toen we allemaal “ommetjes” wandelden in de buurt, zag je het ineens. Mensen die de namen van de stoepplantjes krijten. Zodat je je meer bewust zou zijn van de verschillende plantjes die er zijn in plaats van het allemaal als “onkruid” te zien. 

DSCN7400 (2)

De reuzenberenklauw stond gelukkig niet op de stoep, maar verder weg in het veld. Want van deze plant kun je lelijke brandwonden krijgen. Maar de bloemschermen zijn prachtig.

Behalve op de stoep groeit er ook veel op de muren. Dagblad Trouw had onlangs een artikel over de muurflora speciaal op de kademuren langs de Amersfoortse grachten. In de “Stadsflora van de lage landen” staat een wandeling langs de plantjes aan de Amersfoortse grachten. Er is een plantje dat gewoon Muurbloempje heet (Erysimum cheiri), daar maakte ik al eens een plantenportret over. Dat kom je niet vaak tegen buiten de tuin.

DSCN1216 - kopie

Een hele bekende is de Muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis). Je vindt ze vrijwel overal, mede dankzij de mieren. Die mieren komen af op het zgn “mierenbroodje”, een klein stukje van het zaad dat mieren voeren aan hun larven. Door het verslepen van die zaden verspreiden de mieren ook het plantje. Ze hebben een stenige vochtige omgeving nodig. Dus een kademuur bijvoorbeeld, maar ook onder een dakgoot zie je ze wel. Ze zijn blauwachtige-lila en soms ook wit van kleur. 

Op een stukje stadsmuur kwam ik deze plant tegen, die juist weer op een droge plek wil staan: Wit vetkruid (Sedum album). De plant is al heel lang in ons land, hij wordt al genoemd in een flora uit 1814. Maar hij verspreidt zich nu snel omdat sedumsoorten vaak worden gebruikt voor het begroeien van daken. 

wit vetkruid

Een opvallende verschijning is de Spoorbloem (Centrantus ruber). Dit is eigenlijk een siertuinplant uit Zuid Europa, maar de plant is ontsnapt aan de tuin en handhaaft zich nu op zonnige muren. Hij is er in rood en wit; de witte soort lijkt de rode te gaan verdringen. Maar in Amersfoort staat deze roodbloeiende aan de muur van de Kortegracht. 

spoorbloem - kopie

Zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan: bij de Koppelpoort staat Muurfijnstraal (Erigeron karvinskianus), met een bloemetje dat wel wat op een madeliefje lijkt. Ergens langs de Muurhuizen groeit een Bosrank (Clematis vitalba), ook een eerder plantenportretje. In het pad achter onze huizen stond de Bleekgele droogbloem (Gnaphalium luteoalbum). Die is inmiddels weggehaald door de buurman. Geen nood: ik verwacht dat hij wel weer terugkomt. 

En dan heb ik het maar niet over alle varensoorten die langs de kademuren staan. Die kan ik echt niet uit elkaar houden. 

Je kunt in Amersfoort met de Waterlijn nog meevaren op 8 september a.s. voor de tocht “Natuur op de kademuur”. 

2 gedachten over “Stoepplantjes en muurflora

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.