Reuzen- of Springbalsemien (Impatiens glandulifera)

DSCN8481 (2)De Reuzenbalsemien of Springbalsemien (Impatiens glandulifera) is een opvallende verschijning die je niet makkelijk over het hoofd ziet. Dat komt omdat hij wel zo’n 2,5 meter hoog wordt. En ook omdat hij nooit alleen staat, maar altijd met heel veel soortgenoten. bij elkaar.

Het is een éénjarige plant, ’s winters sterft hij volledig af. Je ziet hem in het bos of in de berm. Als het maar een schaduwrijke, vochtige plaats is. De witte, roze of paarse bloemen zitten vol stuifmeel en worden graag bezocht door bijen. Dat hij tot in oktober kan bloeien, is gunstig voor bijen, zoveel bloeit er niet meer om die tijd. Toch is het een ongewenste plant. Hoe komt dat?

Een andere naam is: Springbalsemien. Die verwijst naar de verspreiding van de zaden. Hij hoort bij de springzaden. De plant produceert grote hoeveelheden zaad, die hij enorm ver kan wegschieten, zodra de zaden rijp zijn. Daarom verspreidt hij zich vliegensvlug door het bos. En daarmee is het een bedreiging voor de inheemse planten: die kunnen niet op tegen deze snelle groeier. 

Het is een zogenaamde Invasieve exoot. Hij komt oorspronkelijk uit Azië (India, Himalaya) en is in Europa geïmporteerd als tuinplant. In korte tijd is hij verwilderd en verspreid over heel West Europa. Daarom staat hij nu op een Europese lijst van “zorgwekkende planten”. Sinds 2017 is het in de hele EU verboden de plant te importeren, te verkopen, te vervoeren of te kweken. De Japanse duizendknoop staat ook op deze lijst. 

In principe mag hij nog wel als tuinplant. Maar omdat hij zijn zaden zo ver wegschiet, is het onmogelijk om hem binnen de tuin te houden. Het advies is dan ook om hem ook uit de tuin te verwijderen.

Toch zie je hem buiten de tuin nog overal staan, er is bijna niet tegenop te rooien. Tijdens een fietstochtje door landgoed Den Treek zag ik hem overal. En eigenlijk ziet het er best leuk uit. Maar de consequentie is dat andere, inheemse, planten het loodje leggen. En daarmee veroorzaakt hij een ecologische ramp door bijvoorbeeld erosie van slootkanten.

DSCN1607 - kopie

Dus zie je er een verschijnen in je tuin, aarzel niet en verwijder hem onmiddellijk! Want voor je het weet staat je hele tuin er vol mee en die van de buren ook. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.