Speenkruid (Ranunculus) Ficaria verna

Een van de eerste bloeiers in het voorjaar is het speenkruid. (Ranunculus) Ficaria verna. Met hun heldergele bloemetjes en hartvormig blad zijn ze bijna niet te missen. Ze verschijnen vanaf februari en kunnen doorbloeien tot in mei.

RSCN4071

Het is een inheemse plant die hoort bij de Ranonkelfamilie. (Waar ook de boterbloem bij hoort). Ze houden van wat oudere grond en staan vaak in bossen. Ze willen ook wat nattigheid en schaduw. In de stad zie je ze daarom vaak langs vijvers of sloten.

Speenkruid dankt zijn naam aan de speenvormige wortelknolletjes, waarmee ze zich (ongeslachtelijk) voortplanten. Ze hebben dus geen bestuiving nodig.

Na de bloei sterft alles bovengronds af, bloemen, bladeren en stengels. Juist als de andere bloemen beginnen met hun bloei, zie je van het speenkruid niets meer. Zo erg is het dus niet om een paar pollen in je tuin te hebben.

Maar veel tuiniers houden niet van speenkruid, vanwege die wortelknolletjes waarmee de plant zich snel vermeerdert. Als je googelt op speenkruid dan krijg je bijvoorbeeld:

  • Door velen gehaat onkruid
  • Het gele gevaar
  • Notoire woekeraar

Je zou dan ook “Vreemd speenkruid” (Ficaria ambigue) kunnen tegenkomen, een soort die groter is en meer bloemblaadjes heeft. Dit is een exoot, die oorspronkelijk is aangeplant, maar nu ook buiten de tuin te vinden is. Zij het niet zo algemeen als het inheemse speenkruid.

Een gedachte over “Speenkruid (Ranunculus) Ficaria verna

  1. Wat een gekke mensen heb je toch. Ik heb juist wat polletjes in mijn tuin gezet.ikdacht dit jaar even dat ik ze kwijt was, maarzebloeien hier gewoon later. U ja die mensen zullenmij wel raar vinden… ik heb vorig jaar ook een pol springbalsemien in mijn tuin gezet. Heerlijke plant. Akke.ijk te verwijderen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.