Naar de Floriade

“Wat moet ik nu nog schrijven?” Dat dacht ik toen ik vorige week thuiskwam van de Floriade, en ik die Almeerse wethouder bijna in tranen bij het journaal zag. Over het miljoenentekort dat nu al zichtbaar is door veel minder bezoekers dan verwacht. Op twitter had iemand het meteen al over de “floppiade”. Is het echt zo’n flop? Nee, er is voldoende moois te zien voor een leuk en leerzaam dagje uit. Maar al heb ik lang niet alles gezien, er zijn wel gemiste kansen. DSCN9280kop

De Floriade is een tuinbouwtentoonstelling die eens in de 10 jaar plaatsvindt. “Growing green cities” en “duurzaamheid” is het thema deze keer. Meteen bij binnenkomst zie je mooie verticale tuinen. Dat begint goed.

Het terrein is opgedeeld in verschillende gebieden: een urban district, green island, utopia en het eco village. Via loopbruggen en paden kom je van het ene terrein op het andere. Langs de looppaden zijn overal mooie plantencombinaties te zien.

Urban district;
hier staan de landenpaviljoens van diverse landen. Ik pik er een paar uit. Niet allemaal zijn ze duidelijk bezig met duurzaamheid. Twee landen die dit duidelijk wel doen zijn Italië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE).

In het Italiëpaviljoen is al het meubilair van geperste kartonnen dozen. Dat is verrassend stevig en het ziet er leuk uit. Buiten staan tomatenplanten, citroenboompjes, komkommer- en kruidenplanten. Ze hebben duidelijk last van het recente warme, droge weer. DSCN9289kopDe VAE hebben een binnentuin gemaakt met zand en zout water en de planten die zich daarin kunnen handhaven: zoals een bepaald soort tarwe. Er is zelfs een kleine zoutpan gemaakt. In het paviljoen is informatie over zeekraal en andere zoutwaterplanten en hoe je werkt met de condities van het klimaat.

De tuin van China is heel mooi, met alles van bamboe. Ik denk dat het gebruik van bamboe best duurzaam is, maar het wordt niet toegelicht. DSCN9284kopBij Bolivia speelt iemand op een panfluit en kun je de gebruikelijke kraaltjes en tasjes kopen. Bij Yemen (hebben die niks anders aan hun hoofd?) kun je “matcha koffie” kopen.

Op het terrein van Oekraïne is een perkje ingezaaid met de kleuren van de vlag om stil te staan bij de oorlog en de vele slachtoffers. RSCN9320kop

Het green island
is het grootste terrein met veel uiteenlopende presentaties. Een kleine greep: er zijn o.a. rozenkwekers, kwekers van vaste planten, een fruitbomenkweker, een “mycelium”gebouwtje, tiny houses, mosdaken en een tuin met verfplanten. Ook hier met een meer of minder duidelijke link met duurzaamheid.

DSCN9292kopEen duidelijke link heeft het “Growing pavillion”, een gebouwtje opgebouwd uit schimmels (o.a. mycelium van paddenstoelen), rijststro, lisdodde en nog meer natuurlijk materiaal. Ik snap niet hoe het kan, het lijkt wat op spaanplaat maar dan bobbelig en het voelt net zo hard en stevig aan.

Enorm kleurrijk is de presentatie met de verfplanten. In de tuin een verzameling planten  die je gebruiken kan om textiel mee te verven. Van de ene plant gebruik je het blad, van een andere de bloemen en soms de wortel. Er staan rijen met potten waar water en een verfplant in zit en een wit vormpje dat de kleur aanneemt. Dit gebeurt milieuvriendelijk met zonnewarmte. DSCN9307kopRozen zijn altijd prachtig. En bij de rozenkwekers zie ik mooie en bijzondere exemplaren. Jammer dat er geen naambordjes bij staan. Ik had wel willen weten hoe deze mooie enkele roos heet. DSCN9294kopEr staat wel een informatiebord over de klimaatbestendigheid, de lange levensduur en de bijdrage van rozen aan de biodiversiteit. Tja, rozen hebben ook nogal wat water nodig en er wordt hier royaal beregend.

Het ecodorp
is het kleinste terrein en het ligt behoorlijk uit de loop. Je komt er met een loopbrug over een brede verkeersweg. Er staat een veldje met ecobloembollen, maar die zijn, logisch ook, uitgebloeid. Het terrein oogt schraal en minimaal. Van twee kanten hoor je de drukke verkeersweg. Dit is een gemiste kans, waarom staan de tiny houses en de mosdaken niet hier?

In Utopia ben ik niet geweest. Er zijn voorbeelden van de toekomstige, woningbouw die hier komt na afloop van de Floriade. In de kas heb ik slechts kort even om een hoekje gekeken.

Het was erg rustig en ik vond dat wel fijn. Maar voor de organisatie is het natuurlijk een ramp.

DSCN9303kopWat ik gemist heb zijn de groenten. Zelf groenten verbouwen is ontzettend in en past helemaal in het thema duurzaamheid en groene stad. Bovendien kun je mooie combinaties maken met groenten en planten. Sla of gekleurde snijbiet in een border. Een haagje van rozemarijn of tijm. Pronkbonen gecombineerd met dahlia’s etc. voorbeelden te over. Ik heb ze niet gezien.

Dus moet je er heen? Dat hangt af van je verwachtingen. Het blijft een leuk dagje uit, vooral als je iets met het thema hebt. Tussen mooie bloemen en planten is her en der kunst te zien. Je kan met een treintje of met een kabelbaan over het terrein. Je kan erbij gaan zitten en luisteren naar een lunchconcert.

Het thema “duurzaamheid” is belangrijk en er zijn mooie voorbeelden te zien. Maar de Floriade mist een showelement.  DSCN9312kopJe kaartje van te voren kopen is goedkoper dan aan de kassa. Vanaf het station kun je met een pendelbus of met een boot, ook daarvoor moet je kaartjes van te voren aanschaffen op de website van de Floriade.

6 gedachten over “Naar de Floriade

  1. Dank! Ik was nog aan het dubben. Ga ik wel, ga ik niet. Na jouw uitgebreide verslag wordt het wel. Via de ANWB zijn de kaartje nog iets goedkoper. Green is
    And en Urban ga ik maar als eerste doen. Het ecodorp sla ik maar over

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik hoorde laatst iemand zeggen dat veel mensen bang zijn voor drukke plekken en dat daarom ook de theaters nog steeds vaak niet uitverkocht zijn. Geen idee of dat het is, want het is wel buiten en het lijkt ruim opgezet. Het lijkt me wel een mooie belevenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.