Land Art rond het Eemklooster

Stille Omgang,  land art rond het Eemklooster in Amersfoort

Amersfoort heeft (of had) verschillende kloosters. Eén daarvan is OLV Ter Eem, gebouwd in 1932. Sinds 2009 heeft dit klooster een andere bestemming gekregen. Er zitten kleinschalige bedrijfjes en een kinderopvang.  DSCN9394kopEromheen ligt een bosparkachtig gebied. Daar is nu land art te zien met het thema “Stille Omgang”, een verwijzing naar het klooster. Soms is dat meer, soms minder specifiek. Hierboven in de vijver is een verwijzing naar verdwijnende herinneringen door Alzheimer, gemaakt door Carola Mokveld.

Of zoals  DSCN9395mediationMediation” van Jan Everwijn:
Vijf figuren
bijten zich vast
op het scherpst van de snede

Vergeten hun zachte kanten
verbergen zich
achter ruwe bolsters

Zagen poten
van onder stoelen”

Heel specifiek is een werk, ook van Carola Mokveld, op de voormalige begraafplaats. Ter herinnering aan de 139 zusters die hier waren begraven, liggen achter het gesloten hek 139 lakens met een kruis erop.

Hedy Hempe noemt haar werk “Stille Omgang” , het is gemaakt met gestapelde dode takken. Symbool voor de cyclus van leven en dood. DSCN9408kop

DSCN9406roosvensterThea van Vliet maakte “Kapel”. Van natuurlijk materiaal maakte ze kapelvensters, zoals dit roosvenster. Het geheel tussen de bomen, geeft echt de indruk van een kapel.

Even daarnaast ” Waar vinden wij zingen?” van Liesbeth en Hester Pilz, met oude knielbankjes, een doopvont en keramische zwam-wijwaterbakjes aan de bomen. Op de bodem van het doopvont zwemt een figuurtje. Een teken dat je altijd weer opnieuw kan beginnen?

Zo dwaal ik steeds verder het bos in, er zijn “perpetermobiles” van Peter Huibers: “Ware rust is niet het ontbreken van beweging, het is evenwicht in de beweging”. 

En dan is er “Sluiers” van Peggy Eras, paarse sluiers hangend tussen de bomen. Heel simpel eigenlijk, niet het mooiste werk. Maar het raakte me enorm, zomaar ineens. “Met sluiers proberen we iets te verbergen”. “Het herinnert je eraan dat je alles moet waarderen wat je tot nu toe in je leven hebt gedaan.” Alles waarderen wat ik tot nu toe heb gedaan. Er zijn best wat dingen, waar ik niet zo trots op ben. Ik heb ze dan wel geaccepteerd, maar houd ze toch liever onder die sluiers. Waarderen gaat verder dan accepteren. Toch voel ik dat het goed is; dat ik juist met waardering naar die dingen moet kijken. Niet omdat het zo geweldig was, maar vanwege de intentie. En misschien ook omdat er dan ruimte komt? RSCN9410De kleur paars kan ook gezien worden als de kleur van originaliteit, spiritualiteit en inventiviteit. Ik ben nog wel even aan het denken over wat dit kunstwerk bij me oproept.

DSCN9405kopLand art is nog te zien tot 30 oktober 2022.

Er is een boekje met plattegrond en informatie over de kunstwerken. En aan het eind van de route is er ook nog een terrasje.

Tip: in het bos aan de overkant van de weg ligt het Belgenmonument.

Zie ook de website van OLV Ter Eem.

3 gedachten over “Land Art rond het Eemklooster

  1. Dat klinkt fascinerend! En wat heb je het mooi beschreven. Toen ik nog op de B.W. laan woonde en op de HBS zat, had ik een vriendinnetje dat op kostschool was bij de zusters van ter Eem. Ik mocht wel eens mee in de tuin, waar de zusters dan zaten te breien. Zag er gemoedelijk uit, maar mijn vriendinnetje vond ze maar streng. Strakke regelmaat: dan moest ze op haar kamer blijven zitten en huiswerk maken of lezen. Ze mocht nooit bij mij op bezoek.
    Misschien maken we nog eens een tripje naar Amersfoort om het te zien deze herfst.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.