Zomer in de tuin

Het is zomer! Af en toe stijgen de temperaturen spectaculair, gelukkig steeds gevolgd door een paar koelere dagen. Zomer is ook festivaltijd. Dit weekend was er bijvoorbeeld behalve de Zwarte Cross ook Wonderfeel,  waar ik vrijdag heen ging. Een festival met klassieke muziek in de open lucht op een mooi natuurterrein. Het festival duurt 3 dagen, ik ging één dag. Ik heb genoten. Als je van klassieke muziek houdt buiten de gebaande paden en crossovers, dan zit je hier goed. Mijn hoogtepunt was jazzmusicus Morris Kliphuis met de Poolse pianiste Joanna Duda, het was hypnotiserend, soms ook heftig. Er had een viola da gamba bij gemoeten, maar die was gesneuveld in de bagage op Schiphol. Een paar uur voor de uitvoering was in plaats daarvan een altsax opgetrommeld. En het klonk geweldig. Denk minimal music maar dan steviger. “Wake the dead” heet het. Ik was in elk geval goed wakker.

DSCN9423peultjesZaterdag zat de muziek nog in mijn lijf en kon ik maar moeilijk op gang komen. Terwijl er toch echt wat in de tuin moest gebeuren. Ik begon met de peultjes, ze waren geel, bloeiden niet meer, hier en daar hing nog een enkel peultje. De planten waren klaar.

Ik heb veel peultjes kunnen oogsten, zoveel dat ik er van kon uitdelen. Want invriezen is niks daar worden ze slap van.

Peultjes eruit dus. Ik zocht in de moestuinkalender op wat er op die lege plek nog gezaaid kan worden half juli. Bietjes kan je nog zaaien, zag ik. Dat wordt het dan, want de bietjes die ik eerder heb gezaaid heb zijn lang niet allemaal opgekomen.

Daarna ging ik de goudsbloemen te lijf, die waren veel en groot geworden. Goudsbloemen trekken insecten aan, dat is goed voor de bestuiving. Maar ze moeten niet de te bestuiven planten gaan overgroeien. Dat dreigde nu te gebeuren. Dus hup, flink wat er uit en daarmee ook de uitgebloeide toppen eraf, want zoveel uitzaaiers wil ik volgend jaar niet. Al vind ik ze nog steeds lekker kleurig.DSCN9419kop

DSCN9420kopDe boontjes zijn nog steeds een verrassing. Eerst omdat ze tegen mijn verwachting in nog boven kwamen. En nu zijn ze werkelijk aan alle kanten aangevreten door de slakken. Maar ze bloeien volop en de eerste paarse boontjes zijn al verschenen.

Zie hiernaast de kantachtige bladeren van de boontjes.

Twee weken geleden kreeg ik preiplanten mee, die ik meteen uitplantte. Ik had ergens gelezen dat je preiplanten niet rechtop in de grond moet duwen. Je moet ze wat ruimte geven. Dan gaan ze eerst liggen, maar ze richten zich vanzelf op en wortelen dan beter. Dat heb ik uitgeprobeerd. En jawel nu na twee weken staan de meeste planten rechtop. Ik wil ze nog wel wat aanaarden, zodat het witte deel van de prei langer wordt.

DSCN9422kop

Al kon ik eerst niet zo op gang komen, toen ik eenmaal bezig was zag ik steeds meer dat moest gebeuren. Uitgebloeid vingerhoedskruid afknippen, tomaten dieven en aanbinden, courgettes en aubergine bijmesten, uitgebloeide klaprozen weghalen enz. enz. enz.

4 gedachten over “Zomer in de tuin

  1. Ik had het al vaker gedacht maar het was er nooit van gekomen. Ik denk dat ik nog wel een keer ga. De sfeer was goed en door de natuuromgeving voelde het niet als heel erg druk.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.