Je kan het dak op

In Rotterdam kun je de hoogte in. Er is een dak-akker, een luchtpark en eerder liep ik al eens over een luchtbrug naast het centraal station. Sinds kort is er nog een luchtbrug bijgekomen. Onlangs ging ik naar

Het Dakpark.

DSCN9461kop

Ik vind het echt speciaal om een stad van bovenaf te zien. Tussen al die gebouwen voel ik me al gauw ingesloten. As ik het een beetje kan overzien, voelt het een stuk beter.

DSCN9465kopIk nam de tram naar het Marconiplein en liep een stijgend pad op met een bordje “Welkom in het Dakpark“.

Het Dakpark is aangelegd op een oude spoordijk van 9 m. hoogte. Je loopt over de daken van de winkels die in de dijk gebouwd zijn. Het is 1 km lang.

Op het eerste stuk was de invloed van de droogte goed te zien. Het gras was geel en veel bloemen uitgebloeid. Maar gaandeweg kwam er meer kleur in de beplanting.

Rijen bomen zorgen voor een echt parkgevoel. Aan de rechterkant kijk je af en toe op een bedrijventerrein of de havens. Aan de linkerkant loopt het park glooiend af naar de woonwijk.

Halverwege staat een kas waar een restaurant in zit. Ervoor loopt een watertrap naar beneden, kinderen spelen in het water. Ernaast ligt een besloten tuingedeelte en een terras.

DSCN9469kop

Het is een groot terras met zitbanken en ik dronk mijn koffie lekker in de kussens. Jammer dat ik thuis gewoon ontbeten had, want ze hebben hier een geweldig (turks) ontbijt. Met verschillende broodjes, kazen, olijven, fruit enz. (Te bestellen tot 14.00 uur. )

DSCN9476kopNa de koffie daalde ik het talud af. Hier liggen buurttuintjes.  Kleine landjes met bloemen en groente, er scharrelen kippen rond. De pronkbonen staan er beter bij dan die van mij. Ik zie mais, zonnebloemen, kool, een landje met bijenplanten en één met verfplanten. Het wordt goed onderhouden zo te zien. Het is er groen en de bloemen staan er fleurig bij.

DSCN9478kop

DSCN9482kopBovenop is het dan weer een stuk droger. Het Dakpark wordt goed gebruikt, er wordt gewandeld, er staan heel veel bankjes, mensen zitten onder een boom enz. Toch ligt er vrijwel geen afval. Er staan voldoende afvalbakken.

Aan het eind van het park, loop ik een stuk van de Erfgoedwandeling die Vera onlangs liep. Binnen 10 minuten was ik in Delfshaven.

Delfshaven en Coolhaven

Een heel ander stuk van Rotterdam, waar ik heel erg lang niet geweest ben. Grachten met boten, grote en kleine grachtenhuizen, een molen. Straten die  Aelbrechtskolk of Voorhaven heten.   DSCN9487kopDe route volgt de kades van Delfshaven langs de Coolhaven. Hier zie je goed hoe oud en nieuw soms naast elkaar staan, soms ook lekker botsen. Ik houd hier wel van, een beetje rafelige, rommelige buurten.  DSCN9491kopNa de Coolhaven stak ik een paar bruggen over en kwam ik in het park bij de Euromast. Ze doen in Rotterdam ook niet moeilijk over namen. Na het Dakpark heet dit gewoon Het Park. 

DSCN9493kopIn dit Park herken je de Engelse landschapsstijl, de route slingert door het park. Bij restaurant Dudok was een bruiloft. Er liepen veel mooie mensen rond. Uiteindelijk kwam ik het park uit tegenover de Kunsthal. Hier wilde ik de tram nemen naar het station, maar wegens werkzaamheden reed hij niet. Dan ook het laatste stukje nog te voet door het Museumpark. Dat was niet echt een pretje want het is vol met bouwhekken en roodwit afzetlint. Maar al gauw was het station in zicht.

Nu staat het Luchtpark De Hofbogen nog op mijn to-do lijstje. Ook in Rotterdam, dat is 1,9 km. lang.

De Erfgoedwandeling in zijn geheel staat hier. Hij begint bij Rotterdam centraal en is 13 km. Je komt dan ook langs de Van Nellefabriek.

4 gedachten over “Je kan het dak op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.