Tuin The Grange in Chalgrove (Oxfordshire)

Nadat ik jullie eerst heb meegenomen naar verdorde, droge Engelse tuinen, komt hier een tuin die behoorlijk groen was: The Grange, een privétuin in het plaatsje Chalgrove ten zuidoosten van Oxford. Niet alleen omdat het er zo groen was, ook om het verhaal dat er bij hoort. DSCN9596kopIn de 1954 bouwde de eerste eigenaar het huis. Vervolgens kocht hij de landbouwgronden die rondom het huis lagen en nu is het terrein 40.000 m2. Best groot voor een privétuin. Hij kwam uit Zuid Afrika en hield van “shooting party’s“; daarom liet hij een flink meer graven met veel eenden voor de shootings. Midden in het meer ligt een eilandje, daar roeide men af en toe heen voor bbq’s. Na de echtscheiding bouwde hij ook nog een bungalowtje op het terrein voor zijn ex.

Maar om de een of andere reden verloor hij zijn belangstelling voor huis en tuin. Toen de huidige eigenaren het 30 jaar later kochten, was het een wildernis.

DSCN9595kopVoor de huidige eigenaresse was het liefde op het eerste gezicht. Ze was al een tijdje op zoek naar een huis buiten Londen. Zodra ze het terrein zag, nog voor ze het huis binnen was geweest, belde ze haar echtgenoot: “Ik heb een huis gevonden”.  “Hoe ziet het er uit?” vroeg hij. “I don’t know, but the garden needs me”, heeft ze toen gezegd.

Ze hebben zich een weg gekapt door de tuin. Zo ontdekten ze een totaal overwoekerde vijver, ooit gebruikt als zwemvijver voor de kinderen. Van boomstammen uit de tuin maakten ze een speelhuisje bij de vijver en een brug naar het eiland in het meer.

DSCN9578kop

DSCN9592kopEr loopt ook nog eens een beekje door de tuin en het water uit het meer sijpelt de grond in.

Dankzij al dit water was de tuin nog behoorlijk groen. Rondom het meer staan bijvoorbeeld kleurige canna’s, grote agapanthussen, rode zonnehoed, floxen enz.

De canna’s blijven ook ’s winters in de grond, terwijl dit toch, volgens de eigenaresse. een van de koudste stukjes van Oxfordshire is.

Eenden zitten er nog steeds in het meer. Ze worden niet meer geschoten, ze houden de tuin vrij van slakken.

DSCN9576kopWat verderop ligt een boomgaard en er staan ook andere, bijzondere bomen. De borders direct rond het huis hadden het moeilijker door de droogte. Blijkbaar reikte het water niet zover. Ik vond het daar ook te heet om lang rond te kijken. Op het redelijk groene grasveld stonden overal zitjes en we kregen heerlijk frisse rabarberlimonade.

Tijdens het tuinieren ontdekte de eigenaresse de Dutch Wave. Ze werd een groot fan van Piet Oudolf. Er kwam een prairietuin/grassentuin bij. Het gaf een mooi beeld, die wuivende grassen. Hier en daar met toevoeging van lavendel of Verbena bonariensis. DSCN9590kop

Deze tuin had zoveel verschillende kanten en sferen. Dat gecombineerd met het enthousiasme van de eigenaresse. maakte het tot een feestje om er te zijn.

Advertentie

2 gedachten over “Tuin The Grange in Chalgrove (Oxfordshire)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.