Nog een keer de lucht in

Ik noemde het al in mijn blog over het Rotterdamse dakpark: ik wilde ook nog de luchtsingel met het luchtpark zien. Toen zich iemand meldde die mee wilde, duurde dat niet lang.

DSCN9609witte huisWe begonnen de wandeling “Trendy Rotterdam“. Vanaf station Blaak kwamen we bij de oude haven waar we eerst aan de koffie gingen. We hebben er uitzicht op “het Witte Huis”, gebouwd in1897/98, onze eerste wolkenkrabber en toch het bombardement van1940 overleefd. Nu lijkt het niet bijzonder hoog, maar voor toen was het een wolkenkrabber!

Het volgende stuk van de wandeling was niet heel bijzonder. Het is leuk dat we met zijn tweeën waren, we verdachten de routebeschrijver ervan dat hij gesponsord werd door de horeca. Er wordt wel heel nadrukkelijk gewezen op een “bijzonder café”, “een leuk terras” of een “goed restaurant”. Het werkte wel: bij café Dudok “al trendy voordat het woord in Nederland bestond” namen we koffie met taart.

We volgden nog meer winkelstraten en kwamen bij de nieuwe Delftse Poort. Het is een reconstructie uit 1995 van de oude Delftsche Poort door de kunstenaar Cor Kraats. Daarover zegt de routebeschrijving dan weer niets. Binnen in de constructie staan ornamenten uit de originele poort.

DSCN9613delftse poortHier staken we de straat over want daar begint de luchtsingel, geopend in 2018. De eerste trap die we tegenkwamen was afgesloten vanwege houtrot. Maar gelukkig aan de zijkant zit ook een trap zo kwamen we op de luchtsingel.

DSCN9614kopDe luchtsingel heeft links en rechts vrij hoge wanden. Eroverheen kijken is (voor mijn lengte) niet zo eenvoudig. We liepen eerst in de richting van het luchtpark met tuin. Het was een grote teleurstelling. Het luchtpark was een hele tijd gesloten vanwege vandalisme en net een paar weken open. Ik had verwacht dat het er dan ook goed uit zou zien. Maar het was er kurkdroog en flink verwaarloosd.

Alleen de fruitbomen stonden er nog redelijk bij. Ik zag deze kweeperen en achterin een rek met nog wat pompoenen. Verder was het een kale boel. Geen zitjes, geen bloemen. Wat een verschil met het dakpark van een paar weken geleden! DSCN9617kop

Nogal in mineurstemming liepen we terug naar de luchtsingel. Die luchtsingel loopt door tot aan het Schieblock, dat is ongeveer naast het centraal station. Regelmatig hing ik even over de rand om over de stad te kijken. Het blijft leuk om een stad van boven te zien.

Aan het einde van de luchtsingel zagen we de dakakker. We namen de lift naar de zesde verdieping, dan nog een trap en daar was de dakakker. Op de dakakker worden sterke planten verbouwd die goed tegen droogte en wind kunnen. DSCN9621kopie

Zoals aardpeer, rode biet, pompoen, ui, prei en knoflook. Ook zijn er mediterrane kruiden en bloemen. De producten worden geleverd aan restaurants in de buurt.

Mijn verwachtingen waren niet al te hoog meer, maar wat een verrassing. De dakakker zag er piekfijn uit. Helaas was het terras, dat naast de akker ligt, vol, maar we konden rustig de tijd nemen om rond te kijken. Dat deden we en daarna gingen we naar beneden.

Eind goed, al goed. DSCN9622kop

Hier meer informatie over de dakakker.

Ik heb echt de smaak te pakken van het “luchtwandelen”. Als iemand nog een leuke luchtwandeling/dakpark o.id. weet, houd ik me aanbevolen!

Wij liepen het eerste stuk van de wandeling “Trendy Rotterdam“. In totaal is deze 13 km.

Advertentie

Een gedachte over “Nog een keer de lucht in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.