Het muurbloempje (Erysimum cheiri)

Vroeger had je het muurbloemje dat op feestjes aan de zijkant stond en alles zag maar niet gezien werd. Ze bestaan nog wel, de muurbloempjes, maar dat woord hoor je eigenlijk niet meer.

Zo verging het ook dat andere muurbloempje (Erysimum cheiri). Uit de aandacht geraakt door andere, flamboyante, mooiere planten. Mijn moeder had ze vroeger in de tuin. Ze noemde ze “Flieren”. Omdat ik ze zo leuk vond, nam ik zaad mee voor in mijn eigen tuin. Zonder er verder bij na te denken noemde ik ze ook zo. Totdat ik Monty Don in Gardeners World zijn wallflowers (Erysimum) zag uitplanten. Zo kregen mijn “flieren” opeens hun echte naam.

Het leuke is dat ze zo vroeg bloeien, als er nog weinig kleur in je tuin is, dan staan ze er al. Monty zette ze tussen zijn tulpen en dat gaf een fleurig resultaat. Ze bloeien rond dezelfde tijd.

Kruisbloemige (Brassicacea) 

Het is een min of meer vaste plant. Soms wordt het zaad aangeboden als tweejarig. In niet te strenge winters (En die hebben we steeds vaker) kan hij jaren overblijven. De stengels verhouten op den duur en van een beetje terugknippen wordt de plant mooier. Het is een plant uit de kruisbloemenfamilie. (Brassicaceae) dat zie je vooral als ze uitgebloeid zijn. Ze vormen dan lange zaaddozen, zoals ook andere kruisbloemigen dat doen. Denk aan radijs, steenraket of rucola en kool natuurlijk. En bijvoorbeeld ook het gele koolzaad dat nu overal in bermen staat te bloeien.

Niet kieskeurig

Het muurbloempje stelt weinig eisen aan de grond: arme grond, zandgrond, rotsige grond (muurtjes!) is goed. Maar bij mijn moeder deden ze het in de zware klei ook prima. In het wild komt de plant nauwelijks meer voor. Ik zag ze nog eens op een muurtje in een park. Dat waren felgele. Tot dan had ik alleen oranje-bruine gehad. Dus ik kon de verleiding niet weerstaan om ook daar wat zaad van mee te nemen. Vorig jaar heb ik dat zaad, gemengd met zaad van de oranje-bruine, gezaaid omdat ik weer eens verse planten wilde. In het najaar plantte ik ze uit en nu staan ze alweer een paar weken te bloeien. In eerste instantie allemaal geel, de oranje-bruine kwamen wat later.

 

Intussen is er een nieuwe gekweekte variant: Erysimum bowles “mauve“. Als potplant te koop in tuincentra. Deze plant bloeit met paars-roze bloemen de hele (zachte) winter gewoon door. In de volle grond wordt het gemakkelijk een struikje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.