Leesvoer

Ik lees veel en graag, rijp en groen. Literatuur, thrillers of simpelweg lectuur. Hieronder een selectie van boeken die een raakvlak hebben met mijn Buitenblog.  Over sommige boeken is een blog verschenen.

Mijn tuin, mijn paradijs, Elizabeth von Arnhim

Dagboek van een Australische, getrouwd met een Duitse graaf over haar tuin bij hun buitenhuis in Pommeren. Zonder enige ervaring pakt ze met een tuinman de totaal  verwaarloosde tuin aan, waarbij ze het maar wat jammer vindt dat een vrouw van haar stand niet zelf in de grond mag wroeten. Het boek is uit 1898 en was toen al een (anonieme) bestseller. Als het december is en er over de tuin niets meer te melden is, maar bijv. wel over de rol van de vrouw, merk je pas dat het boek meer dan 100 jaar oud is.  

Een jaar in mijn tuin, Jacqueline van der Kloet (blog)

Tuinverslag met veel foto’s.

De grote tuin, Lola Randl (blog)

De schrijfster verhuist van de stad naar het platteland, legt er een tuin aan en beschrijft de hilarische gebeurtenissen in het dorp. 

Ooit waren er wolven, Charlotte McConaghy

Roman over een groepje mensen olv de hoofdpersoon probeert de wolf opnieuw te introduceren in de Schotse hooglanden. Met tegenwerking van de bewoners. Behalve het verhaal over de wolven speelt er ook een verhaal van een door huiselijk geweld getraumatiseerde zus. En zo gaat het ook over wolven- en mensengedrag.

Kerstdagen, Jeanet Winterson (blog)

Kerstverhalen afgewisseld met recepten. 

De plantenjager van Leningrad, Louise O. Fresco

Roman gebaseerd op de biografie van de Russische plantkundige Nikolaj Vavilov. Zijn levenswerk was het zoeken van verbeterde tarwerassem in allerlei verre landen. Zijn doel was de verbetering van de landbouw zodat er geen honger meer zou zijn. Vavilov werd gerespecteerd in Europa en de VS. Maar Stalin besliste anders en voert desastreuze landbouwhervormingen door. Vavilov wordt beschuldigd van spionage en sterft van honger in de gevangenis. 

De Schotse marsen, Rory Stewart

De schrijver maak een  aantal wandelingen in “The Scottish Borders”. Hij onderzoekt in hoeverre het landschap de economische ontwikkelingen heeft beïnvloed en omgekeerd. Daarom zoekt hij bewoners die al generaties op een plek leven. Hij ontdekt dat die er helemaal niet zoveel zijn. Daartussendoor speelt de geschiedenis van zijn vader (en diens doge terzijdes). 

Vos & ik, Catherine Raven
Een biologe die alleen in een uithoek van Montana woont, sluit vriendschap met een vos. Ze dicht het dier menselijke eigenschappen toe. En vraagt zich af: kan dat wel in haar vak? Het eerste deel gaat vooral over haar eigen sociale onhandigheid. Door de vriendschap met Vos kan ze hiermee leven.

A short history of the world according to sheep, Sally Coulthard (blog)

Schapen zijn al duizenden jaren op aarde. Hoe de mens samenleefde met het schaap door de eeuwen heen. 

Maria Sibylla, Inez van Dullemen (blog
Roman over deze bijzondere vrouw, Maria Sibylla Merian, die insecten en planten tekende. Vooral over haar tijd in Suriname. 

De tuin van de samoerai, Gail Tsukiyama
Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is een Chinese student aan het herstellen van tbc in een Japanse badplaats. Hij ontmoet er 4 mensen die een grote indruk op hem maken.

The Salt Path, Raynor Winn
Ouder echtpaar, de man ernstig ziek, raakt huis en haard kwijt en besluit het kustpad van Somerset naar Dorset te gaan lopen. Het is afzien maar ze volbrengen het. Liefdevol verteld waar gebeurd verhaal.

Het verborgen leven van bomen, Peter Wohlleben (blog)
Boswachter P. Wohlleben deelt zijn inzichten over het leven van bomen, hoe ze communiceren, wat ze voelen.

Rotgrond bestaat niet, Gerbrand Bakker
Over natuur in het algemeen en over zijn tuin in de Eifel in het bijzonder.

Hemel en hel, Jón Kalman Stefánsson
Een groepje vissers raakt in een storm op zee; een van hen overlijdt door onderkoeling. Hij was zijn extra jas vergeten omdat hij verdiept was in een gedichtenbundel. Zijn vriend gaat op pad met de gedichtenbundel. Verhaal over rouw.

De oude wegen, Robert Macfarlane 
De auteur wandelt over oude voetpaden, vnl. in Engeland, en beschrijft hun ontstaansgeschiedenis, zijn wederwaardigheden en ontmoetingen met bijzondere mensen.

Vrouw of vos, David Garnett
Op een dag verandert zijn vrouw in een vos. Hij blijft van haar houden, ook al moet hij haar uiteindelijk de vrijheid geven.

Over oude wegen, Mathijs Deen
Elk hoofdstuk is een verhaal over een mens die een oude route volgt, vanaf 800.000 jaar v Chr. Tot heden. Een bedevaart, een autorace, een veldtocht van Napeleon etc.

Christopher Lloyd, his life at Great Dixter, Stephan Anderton (blog)
Biografie van deze beroemde Engels tuineigenaar en “plantsman” die vele tuinboeken schreef en een beroemde tuin achterliet: Great Dixter.

The Essex serpent, Sarah Perry
Essex plm 1890. Een weduwe, die fossielen zoekt, een dominee die knokt tegen het bijgeloof van zijn parochie tav het zeemonster of is het een overlevende dinosaurus? Over de vriendschap tussen die twee die het nergens over eens zijn.

Anna Pavord, De Tulp (blog)
De geschiedenis van de tulp door de eeuwen heen.

James Rebanks, Het herdersleven (blog)
Een schapenboer uit het Lake District beschrijft het schapenhouden volgens oude tradities.

De uitweer, Amy Liptrot
Vrouw ontvlucht Londen en gaat terug naar de Orkneys om af te kicken van alcoholverslaving en een nieuw leven op te bouwen in de ruige natuur.

Het vogelhuis, Eva Meijer
Geromantiseerde levensgeschiedenis van een Engelse vogelonderzoekster, die een heel persoonlijke band met de vogels had: Len Howard.

Cristina Caboni, de bloementuin
Verhaal over een landgoed, een tuiniersfamilie en een van elkaar gescheiden tweeling.

Het geluid van vallende sneeuw, Janny Regnerus
Schrijfster woont een jaar in Japan in een groep kunstenaars en probeert iets van de Japanse geest te begrijpen.

Het compostcirculatieplan, Anton Valens
Over leven en dood, een volkstuin en tja, mannen….

De laatste wildernis, Robert Macfarlane (blog)
Schrijver gaat op zoek naar plaatsen in Engeland, Ierland en Schotland die nog wildernis zijn.

Buiten js het groen, Henk Gerritsen (blog)
Over natuurlijk tuinieren, planten in het wild en in de tuin.

De h is van havik, Helen Macdonald
Tijdens het rouwproces om haar vader gaat de schrijfster een havik trainen. Ze gaat daar geheel in op. Parallel het verhaal van een man die 100 jaar eerder ook een havik probeerde af te richten.

Ik ben een kat, Soseki Natsume
Het leven van een eenvoudige leraar en alle gevoeligheden binnen een Japanse gemeenschap, beschreven door de ogen van een kat.

De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet, David Mitchell
18e eeuw: de Nederlandse enclave op het Japanse eiland Decima. Wel handel, geen wederzijdse betrekkingen. En dan ziet de stoere VOC’er een mooie Japanse..

De tuin van de avondnevel, Tan Twan Eng
Chinese vrouw, die in een jappenkamp gezeten heeft, gaat in de leer bij Japanse tuinman. En dat is niet zoetsappig.

Ik heb het de tuin nog niet verteld, Pia Pera
Ernstig zieke Italiaanse vrouw probeert haar leven zo goed mogelijk te blijven leiden, maar moet steeds meer uit handen geven (ook in de tuin).

Leven in de tuin, Penelope Lively (blog)
Engelse dame schrijft over tuinieren.

Tuinieren buiten de perken, Romke van de Kaa
Bundeling van columns over planten, tuinieren en de eigenaardigheden van tuinmensen,

Alles kan wachten, Romke van de Kaa
Tweede bundel columns over planten, tuinieren en de eigenaardigheden van tuinmensen.

Sakura. Hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde. Naoko Abe (blog)
Halverwege 1900 was er in Japan weinig meer over van de soortenrijkdom van de kersenbloesem. De Engelse Collingwood Ingram wijdt zijn leven aan het stekken van verloren gewaande soorten en brengt ze terug naar Japan.

Moord op de moestuin. Nicolien Mizee
Er wordt een schedel gevonden op de moestuin. Wie is het? Is het moord? Met vele grappige moestuinverwikkelingen, ruzie over afscheidingen, te grote bomen, te veel onkruid bij de buren etc.

Pelgrim langs Tinker Creek, Annie Dillard,(blog)
Annie Dillard woont een jaar in een vallei langs de Tinker Creek in Virginia en observeert van heel dichtbij de natuur.

De levende berg, Nan Shepherd (blog)
Deze Schotse bergwandelaar wandelt haar hele leven in de Cairngorms een bergketen in Oost Schotland. Ze beschrijft het leven en de wisselingen van de seizoenen.

Zomerboek, Tove Jansson
Een kleine meisje en haar grootmoeder, een kunstenares, brengen de zomer door op een klein eiland in de Finse Golf. Ze beleven samen het leven op een bijna onbewoond eiland met moerassen, bossen en de zee. Het wordt de laatste zomer van de oude dame.

De kat, Takashi Hirahide
Jong Japans stel betrekt een woning op een soort woonerf, Daar woont ook een kat, die vindt dat hij bij hen thuishoort. Langzaam gaan ze de kat accepteren, dan verdwijnt hij. En beseffen ze dat hij hen met elkaar verbond en dat ze hem missen.

Amstelglorie, Jan Wolkers (blog)
De schrijver over zijn volkstuin. 

Breng leven in je tuin. Katja Staring en Nienke Plantinga (blog)
Tips om meer leven in je tuin te brengen bijv. door je tuin te laten verrommelen.

Wandelen met Meester Li, Eric Brinckmann (blog)
Over de TAO van het wandelen. Met aandacht zien.

Wandellust, Twan Huys (blog)
Twan Huys wandelt met bekende en onbekende Nederlanders door Nederlandse natuurgebieden.

Dagboek van een natuurjongen, Dara McAnulty (blog)
Hoe een autistische tiener de natuur beleeft en uitgroeit tot natuurbeschermer en activist.