Morandi in Friesland

Giorgio Morandi (1890-1964) is bij leven nooit in Friesland geweest. Sterker nog, hij kwam nauwelijks buiten zijn woonplaats Bologna. In museum Belvedère in Heerenveen hangt  nu werk van deze Italiaanse kunstenaar en het lijkt er wonderwel te passen. Bij Italiaans denk ik aan kleurrijk, flamboyant. Niets daarvan bij Morandi. hij schilderde vrijwel uitsluitend flessen, kannen en potjes in sobere aardetinten. Ik vind het elke keer weer ontroerende portretjes. Dat iemand zich zijn hele leven toelegt op het schilderen van potjes en flessen zou saai kunnen zijn. Dat is het niet, ze zijn allemaal verschillend. Het museum legt een link met de architectuur van Bologona en stelt dat Morandi in feite met deze stillevens zijn stad schilderde. Er hangen detailfoto’s van zuilen en deuren die dit illustreren. Ik begrijp wat ze bedoelen, op de bovenste foto is dat goed te zien in de wijze waarop de rechte potjes en het ronde vaasje gerangschikt zijn. Maar voor mij hoefde het niet. Ik vind het werk zo al mooi, zonder achterliggende gedachtes.

Het museum heeft twee vleugels. In de tweede vleugel hangt werk van hedendaagse kunstenaars, onder wie Robert Zandvliet. Ik vond vooral de collages van Annelies Alewijnse leuk om te zien.

Museum Belvedère 

Het museum is gemaakt voor dit landschap, een veengebied met veel water, rechte vaarten, bloeiende bermen. Toen ik een dotterbloem van dichtbij ging bekijken, voelde ik het veen onder mijn voeten veren. Behalve de dotters zag ik volop pinksterbloemen en pijlkruid in bloei. Het is een strak  gebouw van donker basalt, ik dacht meteen aan de kleur van turf.  Het museum werd geopend in 2004. De vaste collectie is van hedendaagse kunstenaars in Friesland. Het ligt in een mooi wandelgebied met paden, bruggen en vlonders. Maar er is meer.

Landgoed Oranjewoud

Direct achter het museum ligt landgoed Oranjewoud. Dat is heel anders, veel ouder ook. Het was ooit een buitenverblijf van de Friese Oranje Nassaus. De eerste bewoonster was in 1676 Albertine Agnes, prinses van Oranje Nassau. Het bos is gedeeltelijk van Staatsbosbeheer en gedeeltelijk privéterrein. Hier wandelde ik tussen de oude huizen met mooie tuinen, meestal niet toegankelijk, behalve de grote wandeltuin. En over bospaden met bomen in bloei en met nog dat frisse jonge groen van het voorjaar. Vogels vlogen af en aan en de spechten waren druk aan het kloppen.

Museum Belvedère is niet groot, maar in combinatie met een wandeling in de omgeving, is het een bezoek meer dan waard. Waar vind je op zo’n klein stukje zoveel bij elkaar: het veen, het water, het bos en de kunst? Vanaf station Heerenveen met de bus en dan nog een kwartiertje lopen; je kunt natuurlijk ook een fiets huren, er gaan allerlei fietspaden door het gebied. De tentoonstelling van Morandi is nog te zien tot 10 juni 2018.

Meer over het museum op de website .

 

 

Een gedachte over “Morandi in Friesland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.