Pomodori, wat een goed tomatenjaar !

DSCN9634kop

De warme dagen zorgen voor een fantastisch tomatenjaar. Ook de aubergines doen het geweldig: ik oogstte er al vier van één plant. Maar nu wil ik het over tomaten hebben. Ik heb twee soorten: trostomaatjes en roma pruimtomaten. Nog steeds oogst ik tomaten, nog steeds staan de planten er gezond bij. Vaak komen in september de schimmels want vaak is het dan nat weer.

In de bieb vond ik het boek “Pomodori” .Het is in de eerste plaats een boek dat laat zien hoe ongelooflijk veel tomatensoorten er zijn, met verzorgingstips, feiten en fabels en als toegift wat recepten.

Er zijn ontzettend veel soorten: gele, groene, zelfs paarszwarte tomaten. Grote en kleintjes. Zo heb je de Red Pear en de Yellow Pear, die peervormig zijn.  Soorten met prachtige namen: “Belle Maurinoise Verte“, “Moonglow“, “Amazon Chocolate” , “Amethyst Jewel,”Earl of Edgecombe” of “Dancing with Smurfes” (die zijn paarsblauw).

DSCN9639kopNou is het wel zo dat de meeste soorten in een kas gekweekt moeten worden. Er zijn maar weinig soorten die volledig in de koude grond kunnen groeien. Maar voor wie het eens wil proberen, in de vensterbank of in een kasje, geeft dit boek voldoende keus.

In een goede zaadhandel zijn van veel soorten zaad te koop. Maar eigenlijk kun je tomaten gemakkelijk kweken uit tomaten. De zaadjes zitten er namelijk van binnen al in. Regelmatig vind ik een uitzaaier in de tuin, daar waar vorig jaar een tomaat op de grond is gevallen. Dit jaar is er zelfs zo’n uitzaaier zo groot geworden dat hij nu tomaten draagt. Ook dankzij het warme weer, want normaal gesproken zaai je ze binnen en plan je ze pas half mei buiten.

Wat doe je met al die tomaten? Natuurlijk lekker op brood, in tomatensoepnen in de salade.  Erg leuk en lekker vind ik dit tomatentaartje, een heel simpel recept. Het lijkt erg op mijn eigen recept, maar ik neem het nu over uit het boek. Voor mijn eenpersoonstaartje neem ik één plakje bladerdeeg. Dit recept is voor 4 personen.

DSCN9638kopDSCN9635kop

Tomatentaartje voor 4 personen

Nodig:

5 middelgrote tomaten (bij voorkeur type roma, want dat soort is wat vlezig en laat minder vocht los).

1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (of losse plakjes)
mosterd, Provençaalse kruiden, peper, zout, olijfolie

150 gram geraspte (gruyère) kaas.

  • Provençaalse kruiden kun je kopen in een potje. Maar je maakt het gemakkelijk zelf met tijm, rozemarijn, marjolein etc. Er gaat géén zout in.

Neem een taartvorm (geen springvorm) en vet hem licht in met olijfolie. Rol er het bladerdeeg over uit en druk lichtjes aan tegen de randen. Prik met een vork gaatjes in de bodem en doe er een dun laagje mosterd op.

Was de tomaten en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Schik de tomaten dakpansgewijs in de vorm. Breng op smaak met peper, zout en de kruiden. Besprenkel met wat olijfolie en bestrooi met geraspte kaas.

Bak ongeveer 30 minuten (of tot het bladerdeeg licht gebruind is) in een voorverwarmde oven op 180 0C.

Pomodori“, Angelo Dorny,
uitg. KNNV/Davidsfonds Leuven. 2016

2 gedachten over “Pomodori, wat een goed tomatenjaar !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.