Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

Ineens is er een explosie van bloeiende planten. Alsof de natuur een inhaalslag maakt na die laatste koude periode. Het geeft ook aparte combinaties in de tuin: planten die normaal niet tegelijk bloeien en nu ineens wel. Ik weet even niet waar ik moet beginnen, er is zoveel. Hier een “plantenportretje” van een plantje waar ik altijd blij van word als ik het eens zie. Maar dat ik niet in mijn tuin kan hebben omdat het absoluut niet van zandgrond houdt.

De kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

De kievitsbloem is een klein bolgewasje dat houdt van vochtige grond, grasland bijvoorbeeld en bij voorkeur veengrond. In het wild zijn ze zeer zeldzaam en zijn ze beschermd. Maar ze worden ook uitgeplant als stinzenplanten en als ze op een plek staan waar ze het naar hun zin hebben, verwilderen ze snel. Het plantje heeft hangende klokjes, die zachtjes deinen in de wind. De meest gangbare is paarsgevlekt, er is ook een witte soort (Fritillaria meleagris alba).

Kievit, slang of nog iets anders? 

Dat paarsgevlekte klokje spreekt tot de verbeelding. In Nederland heet het plantje kievitsbloem, omdat de bloemen wel iets weg hebben van een gespikkeld kievitseitje. In Engeland denken ze aan iets heel anders en heet hij snake’s head. Daar associëren ze die paarse vlekjes met schubben van een slang. In Duitsland is het een Schachbrettblume en zien ze er blijkbaar vakjes van een schaakbord in. Tot slot: meleagris betekent parelhoen en ook dat zegt iets over het klokje: met vlekjes als van een parelhoen.  

Lees hier meer over stinzenplanten.

4 gedachten over “Kievitsbloem (Fritillaria meleagris)

 1. Wat een mooie blog Stien. Kievitsbloem klinkt wel het liefst als je het mij vraagt.

  Dit is ook een bloem die ik graag eens voor de camera zou willen. Maar zoals je al schrijft zijn ze vrij zeldzaam. Al is hier in Drenthe wel veengrond. Dat klinkt positief.
  Groet Jeanine.

  Like

 2. Hallo Jeanine, ga eens kijken in het gebied van de Drentse Aa; daar komen ze zeker voor. En binnenkort zie je daar ook orchideeën.
  Groetjes, Stien

  Like

 3. Ik vond ze ook prachtig. Heb er ooit bolletjes van gekocht. Die hebben het een paar jaar gedaan maar zijn langzaam verdwenen. Geen goede grond dus. Ik vermoed niet dat ze in mijn omgeving ergens in het wild te zien zijn

  Like

 4. Wij hebben ze nu ook in de tuin staan, prachtige bloemen. Een paar weken geleden was ik in de Hortus van Leiden en daar stonden vele stinzenplanten in bloei. Levert mooie foto’s op op een zonnige voorjaarsdag!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.