De Vlinderhof in Utrecht

Schoonheid van de imperfectie

Ik had er al veel over gelezen: de Vlinderhof in het Utrechtse Maximapark, ontworpen door Piet Oudolf, geopend in 2014, aangelegd en onderhouden door vrijwilligers. Piet Oudolf is een van de voortrekkers van natuurlijk tuinieren (ook wel Dutch Wave genoemd). De Dutch Wave kwam al eens aan bod in mijn blog over museum Voorlinden en in “Buiten is het groen“. Hoog tijd voor mij om eens in de Vlinderhof te gaan kijken.

Het Maximapark is 200 ha groot en ligt in het nieuwe stuk van Utrecht (tussen Leidsche Rijn en Vleuten). In het park is nog veel terug te zien van de oorspronkelijke natuur. Het is waterrijk met de natuurlijke begroeiing van riet, wilgen, lissen. Ook zag ik rietorchissen en zwanenbloemen. Overal bloeiden wilde planten: kaasjeskruid, ratelaar, wilgenroosje. Er lopen fietspaden doorheen en er is zelfs een trekpontje. In een hoek van het park, afgeschermd door struiken, ligt de Vlinderhof. De tuin is ook openbaar toegankelijk en er wordt goed gebruik van gemaakt. Er zaten fietsers op een bankje uit te rusten, er wordt yoga gedaan en af en toe is er een tuinconcert.

Schilderen met planten

Voor mij is dit “schilderen met planten”. Ogenschijnlijk willekeurige groepjes planten vormen samen de tuin. Soms hoog, soms laag, kleuren die mooi bij elkaar passen paars, blauw, wit, geraniums, grassen en dan opeens knalt er een groep geel duizendblad tussendoor.

   

Ogenschijnlijk willekeurig, want er ligt een zeer gedetailleerd beplantingsschema aan ten grondslag. Dit is terug te vinden op de website van de Vlinderhof, compleet met een lange plantenlijst.

De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers, die de oorspronkelijke beplanting in stand houden, maar niet al te zeer ingrijpen. Uitgebloeide planten met verschillende bruintinten en mooie zaaddozen blijven staan. Je zou dit rommelig kunnen vinden, maar het hoort helemaal bij het ontwerp van de tuin.

Er zijn vele soorten tuinen, strakke tuinen, thematuinen, geurtuinen, pluktuinen. Allemaal meer of minder mooi in zijn soort en ik wandel er graag rond. Maar ontroerd raak ik door dit soort tuin: een tuin als een impressionistisch schilderij, waarin ook plaats is voor het imperfecte. Zoals ook in het leven niet alles perfect is en hoeft te zijn.

Tot slot: het Maximapark is erg groot. In het park staan af en toe bordjes die naar de Vlinderhof verwijzen, maar het is handiger om van tevoren de plattegrond te downloaden.

Voor wie meer wil lezen:

Website Maximapark/Vlinderhof 

Beplantingsschema met plantennamen: plantenkaart

Informatie over Dutch Wave, Piet Oudolf en de Vlinderhof: achtergrondinfo

Een gedachte over “De Vlinderhof in Utrecht

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.